Tradycje piw kraftowych w Polsce

W browarze Brovarnia Gdańsk tradycja piw kraftowych jest pielęgnowana z najwyższym oddaniem. To miejsce ma najdłuższą historię w mieście i stale rozwija pasję, technologię i obsługę klienta, by nie tylko łączyć tradycyjne korzenie z nowoczesnym rzemiosłem, ale również dostarczać ogromnej przyjemności z degustacji wyjątkowych trunków.

Z miłości do tradycji i smaku

Z pewnością browar Gdańsk to rozpoznawalne miejsce na mapie miasta. Zaskakuje zarówno stałych bywalców, jak i nowych gości. A ci z pewnością będą tu wracać. Doceniają bowiem niezwykły klimat, pyszne jedzenie i oczywiście najlepsze alkohole nie tylko na wybrzeżu. Tutaj proces tworzenia piw opiera się na starannie dobranych składnikach. Słód jest dostarczany przez najlepsze słodownie w Europie – Bestmalz i Weyermann. Stanowi on podstawę receptur. Kolejnym ważnym składnikiem jest chmiel. Wybierany starannie z nowych zbiorów od renomowanych dostawców zarówno polskich (Polish Hops), jak i amerykańskich (Yakima Chief Hops). To on jest odpowiedzialny za unikalne aromaty każdego z gatunków piw. Warto też wspomnieć, że fundamentem procesu warzenia jest woda. Zawsze dostosowywana do charakteru danego stylu piwa i wykorzystywana we wszystkich kolejnych procesach – zacieraniu, filtracji zacieru, warzeniu i chłodzeniu brzeczki. W taki sposób właśnie w browarze przygotowuje się słodko-gorzki ekstrakt gotowy do fermentacji. To kluczowy etap. Drożdże zmieniają cukry w alkohol i tworzą bogate aromaty. Proces ten jest wspierany przez otwartą fermentację, która umożliwia drożdżom idealne warunki działania. Dojrzewanie w fazie leżakowania to czas, gdy piwo nabiera pełni smaku i aromatu. Przy naturalnym nasycaniu dwutlenkiem węgla osiąga ono swoją wyjątkową jakość. Finalnie przychodzi etap oceny smaku. Sprawdza się, czy piwo spełnia oczekiwania i jest gotowe do podzielenia się z gośćmi Browarni Gdańsk.

Kraftowa popularność

Tradycje piw kraftowych w Polsce mają korzenie w bogatej historii piwowarstwa tego kraju. Nie da się również ukryć, że sam trend dynamicznie rozwija się od kilku lat, a klienci zmęczeni komercyjnymi i powtarzalnymi propozycjami powszechnie dostępnymi w sklepach czy lokalach, chętnie szukają oryginalnych smaków, doskonałej jakości i często lokalnych kompozycji. A przecież Polska ma długą tradycję piwowarską. Klasyczne pszeniczne, koźlaki czy piwo miodowe to pewnego rodzaju baza, na której można tworzyć niezwykłe kompozycje. Poza tym polska scena piw kraftowych kładzie nacisk na lokalność i regionalność. Wiele małych browarów stawia na wykorzystanie miejscowych składników, odwołując się do tradycji danej okolicy. Z drugiej strony nie da się nie zauważyć, że piwa często łączą nowoczesne podejście z tradycyjnymi stylami piwowarskimi. Tworzą nowatorskie wariacje klasycznych piw – na przykład wprowadzając nowe odmiany chmielu lub używając tradycyjnych składników w nowych kontekstach. To właśnie tradycja, precyzja i pasja łączą się w każdym kroku, a ich efektem są wyjątkowe piwa, które oddają zarówno ducha historii Gdańska, jak i charakter popularnych trendów.

Dodaj komentarz