Ekologia hotelarska to wciąż nowy temat tej branży. Jednak coraz bardziej można spotkać obiekty hotelarskie, w których są stosowane ekologiczne rozwiązania. W tekście tym zostaną przedstawione sposoby w jaki sposób można być “bardziej eko” w hotelarstwie, a także zostanie opisana droga jaką można wcielić te pomysły w życie. Niektóre z tych pomysłów są niezwykle popularne w prywatnych domach i są również możliwe do zrealizowania w różnych branżach.
Fotowoltaika nie tylko dla prywatnych domów
Ten sektor jest na tyle świeży, iż nie wszyscy są jeszcze przekonani do tego sposobu pozyskiwania energii, którą można zużyć na ogrzewanie domu, wody i przy urządzeniach elektrycznych. Prawo w tej kwestii jest ciągle uelastyczniane i regulowane. Ale już teraz każdy obiekt, który jest hotelem lub agroturystyką może jak najbardziej postarać się o dotację związaną z działalnością branży energetycznej.
W ten sposób obiekt hotelowy może znacznie zaoszczędzić na wydatkach związanych z energią elektryczną, którą do tej pory pobierał od zewnętrznego dostarczyciela. Taka inwestycja może się zwrócić w ciągu kilku lat, a wizerunkowo miejsce zyska pod względem promocji ekologii. Dzięki temu goście ceniący sobie świadome gospodarstwa i obiekty będą mogli bez wyrzutów sumienia zarezerwować miejsce w danym hotelu.
Jak wspierać biznes by być bardziej ekologicznym w hotelarstwie?
Coraz więcej polskich rolników zdaje się iść z duchem czasu i nastawia się na ekologiczne wytwórstwo i produkcję. Duża część społeczeństwa patrzy przede wszystkim na to jaka atmosfera panuje w hotelu, ale też jakich produktów używa obiekt. Dlatego w tym przypadku warto postarać się o produkty ekologiczne, z miejscowych gospodarstw, w których warzywa, zboża i wszelkie produkty spożywcze pozyskuje się sprawdzonymi i bezpiecznymi dla środowiska metodami.
Ponadto dobrym sposobem na uzyskanie świadomych klientów jest również podpisywanie umów na dostarczanie wyposażenia z polskimi firmami, które zajmują się produkcją wyposażenia hotelowego oraz tekstyliów, które mogą być użyte do wyprodukowania niezbędnych produktów pościelowych używanych na co dzień.
Dodatkowym aspektem, w którym hotel może być ekologiczny jest zrównoważony rozwój. Zmniejszenie ilości odpadów plastikowych, postawienie na sortowanie śmieci czy zastąpienie najtańszych kosmetyków, które są oferowane gościom w podstawowym wyposażeniu pokojowym zdecydowanie zwiększa “rating” hotelu jako miejsca przyjaznego środowisku.
Hotelarstwo w myśl zrównoważonego i ekologicznego rozwoju
Dodatkowym atutem jakim może się pochwalić hotel, któremu zależy na dbaniu o środowisku jest możliwość postępowania w myśl zasad filozofii zero/less waste. Filozofia ta pomaga nie tylko zniwelować ilość materiałów niedegradowalnych, ale też poszerza świadomość pod względem tego jak powstają użytkowane produkty w hotelu.
Poszerzanie swoich możliwości pod względem grupy docelowej jest również możliwe w kartach obiektowej restauracji. Menu, które będzie wyposażone w propozycje dla osób na diecie wegetariańskiej, wegańskiej czy bezglutenowej zdecydowanie ociepla wizerunek prowadzonego obiektu hotelowego i restauracji.
Organizowanie spotkań, konferencji czy wykładów poszerzających świadomość gości również jest w cenie. Dodatkowo może to być również dodatkowy dochód w postaci zysków za wynajem sali konferencyjnej lub bankietowej, jeśli hotel taką dysponuje. Zawsze można takie spotkanie zorganizować z osobą, która jest związana z regionem i promuje zdrowy i ekologiczny styl życia. Dzięki temu poszerzy się grono nie tylko gości, ale i zapewne odbiorców danej dziedziny, w której jest poruszany temat.