Regionalne jedzenie w hotelach

Turyści odwiedzający inne regiony lub państwa, szukają nie tylko wrażeń związanych z eksplorowaniem nowych miejsc, ale chcą też spróbować oryginalnych smaków. Tradycyjne potrawy, charakterystyczne dla poszczególnych regionów mogą być serwowane przede wszystkim w hotelach, czyli miejscach, gdzie większość turystów nocuje oraz spożywa posiłki. Regionalne jedzenie podnosi też atrakcyjność danego hotelu i sprawia, że zyskuje on na popularności.

Dania regionalne – dlaczego warto próbować?

Bardzo często nasze przyzwyczajenia kulinarne sprawiają, że niektóre smaki stają się dla nas po pewnym czasie po prostu nudne. Jedzenie ciągle tych samych potraw, sprawia, że poszukujemy odmiany. Nie zawsze nasze możliwości kulinarne pozwalają nam na przygotowanie wykwintnego lub popularnego posiłku, który będzie ściśle związany z danym regionem. Tym samym nie możemy spróbować dań, które mieszkańcy innych miejsc dobrze znają i cenią. Podróżowanie jest zatem doskonałą i niepowtarzalną okazją do tego, aby skosztować takich wyjątkowych, regionalnych dań. Często też w samodzielnym przygotowaniu potraw, przeszkadza nam brak podstawowych składników, które są jednak łatwo dostępne w innych miejscach. Zamawianie ich lub poszukiwanie na sklepowych półkach może być pracochłonne, kosztowne i żmudne, tak, że w efekcie odechce nam się eksperymentowania w kuchni.

Jak zamawiać regionalne jedzenie w hotelu?

Jeżeli mamy ochotę na wiele regionalnych dań, ale ze względu na ograniczone możliwości czasowe nie jesteśmy w stanie spróbować wszystkich wyjątkowych dań, możemy zastosować pewną metodę, dzięki której poznamy oryginalne, regionalne smaki. Z racji tego, że podróżujemy zazwyczaj nie w pojedynkę, a raczej w kilka osób, rodzinne, lub co najmniej we dwie osoby, warto aby każda z osób zamówiła inne danie regionalne. Wówczas, dzieląc się tym co jest na talerzu, możemy skosztować każdej z potraw. Aby nie wyglądało to jednak niekulturalnie, powinniśmy poprosić kelnera lub inną osobę obsługującą, aby podała każdemu dodatkowy talerzyk przekąskowy. Wówczas nie będziemy musieli wybierać sobie dań z talerzy, co wygląda nieestetycznie i może budzić niesmak innych gości w hotelowej restauracji. Każdy nałoży na talerzyk przekąskowy odpowiednią porcję pozostałych dań i w ten sposób możliwe będzie realne spróbowanie wszystkich smaków.
Warto jeszcze w tym momencie wspomnieć, że restauracje hotelowe, które mają w menu dania regionalne, bardzo często wychodzą naprzeciw oczekiwaniom klienta i serwują dania regionalne łączone w jednej pozycji. Może to być na przykład deska wędlin regionalnych, deska serów lub kompozycja pierogów, czy knedli. Jeśli hotel ma w swojej ofercie takie dania, to powinniśmy skorzystać z takiej opcji, jeśli oczywiście zależy nam na poznaniu wielu smaków.

Regionalne potrawy – regionalne napitki, czyli miejscowe alkohole

Oprócz tradycyjnych dań, charakterystycznych dla danego regionu, możemy też sięgnąć po miejscowe napitki. Taki alkohol może być zarówno uzupełnieniem potraw regionalnych, jak i stanowić dodatek do innych przekąsek lub dań głównych, a także być dodatkiem do deseru lub samodzielnym alkoholem, pitym ,,na spróbowanie”. Miejscowe trunki to często nalewki oraz wina z okolicznych owoców, ale także likiery, wódki i koniaki.

Regionalne jedzenie w hotelach – jakość

Jakość tych potraw w hotelach jest zazwyczaj na najwyższym poziomie. Produkty, które służą do przygotowania takiego posiłku są świeże – dania regionalne dobrze się sprzedają, dlatego składniki są pierwszej jakości. Poza tym, regionalne jedzenie jest tym, co zwraca szczególną uwagę gości. Hotelarze doskonale wiedzą, że im danie bardziej przypadnie do gustu ich klientom, tym więcej pozytywnych opinii zbierze hotel i tym lepszą będzie on miał renomę. Dlatego też, dla osób poszukujących wyjątkowych doświadczeń kulinarnych, luksusowa agroturystyka może stanowić doskonałą alternatywę, oferując autentyczne, regionalne posiłki przygotowane z najwyższej jakości lokalnych produktów.

Dodaj komentarz